Kaki este fructul unor arbori din familia Ebenaceae, genul Diospyros. Culoarea variază de la galben deschis la portocali-roșiatic, iar forma sa este asemănătoare cu a roșiei sau a unui dovleac.
Kaki este un fruct deosebit datorită calităţilor sale, bogat în vitamine şi nepretenţios. Are o aromă specială: o combinaţie între aroma piersicului, caisului şi a părului.
Perioada de coacere: sfârşitul lunii octombrie - luna noiembrie, dar se poate culege chiar şi în decembrie. Este uşor de întreţinut, este viguros, se dezvoltă frumos în soluri bogate, se plantează la soare. Este foarte bogat în vitaminele A, C, D.
Specii
Diospyros kaki, cea mai cultivată specie, este originar din China, fructul are un conținut ridicat de taninuri.Diospyros digyna, originar din Mexic.
Diospyros discolor, originar din Filipine.
Diospyros lotus, originar din sud-vestul Asiei și sud-estul Europei.
Diospyros virginiana, originar din America de Nord.
Tehnici de cultură
Kaki este o plantă mediu rezistentă la minimele din timpul iernii, suportând chiar şi -15°C, dar susceptibilă la vânturile puternice mai ales pe timpul verii şi toamnei când greutatea fructelor poate provoca rupturi ale ramurilor şi leziuni ale fructelor.
Terenurile cele mai favorabile culturii sunt cele de mixtură medie, profunde şi bine drenate chiar dacă se poate adapta şi celor argiloase.
Kaki este propagat prin altoire. Aproape toate plantele sunt altoite pe Diospyros lotus, deoarece acesta prezintă o rezistenţă semnificativă la temperaturile joase de pe timpul iernii şi la secetă. De asemenea, Diospyros lotus prezintă un aparat radicular profund şi nu produce lăstari la bază.
Puteti achizitiona acest copac de la :
http://www.viragrios.com/specierumeno/fructeminore/kaki.htm
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu